Študenti zatiaľ kompromis od rezortu práce neprijali, budú rokovať

14.10.2012 Liptovský Mikuláš

Demänovská dolina 14. októbra (TASR) - Študenti vysokých škôl budú s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR o novele zákona o sociálnom poistení ešte rokovať, zatiaľ kompromisné riešenie od rezortu práce neprijali.

TASR to dnes po zasadnutí valného zhromaždenia Študentskej rady vysokých škôl (ŠR VŠ) v Jasnej v Nízkych Tatrách potvrdil jej podpredseda Maroš Korman. "ŠR VŠ pre tento moment nebola schopná celkom prijať kompromis, ktorý bol navrhnutý, a preto budeme počas nasledujúceho týždňa s ministerstvom rokovať," objasnil.

Nechcel však bližšie konkretizovať detaily rokovaní ani konkrétne výhrady, ktoré bránia dohode. "Rozhodli sme sa informácie o detailoch rokovaní pozdržať, minimálne do polovice budúceho týždňa, kedy bude jasné, aký bude finálny kompromis medzi ministerstvom práce a študentmi," konštatoval Korman. Podľa neho by už malo byť v tom čase jasné, či dôjde k dohode a či študenti nakoniec ohlásené protestné zhromaždenie uskutočnia, alebo nie.

Novela by študentom znížila pozíciu na trhu práce

Podľa študentov by im novela zákona o odvodoch a sociálnom poistení, ktorá by mala platiť od nového roka, znížila pozíciu na trhu práce a zvýšila by sa tiež cena práce študentov.

"Zároveň by to znížilo lojalitu študentov voči SR a sociálneho a ekonomického systému do budúcna," doplnil Korman. Študenti mali výhrady predovšetkým k výške navrhovaných odvodov, ktoré mali byť na úrovni 29,8 percenta, čiže 7 percent od študenta pracujúceho na dohodu a zvyšných 22,8 percenta od zamestnávateľa, plus sa k tomu mala ešte prirátať aj daň z príjmu.

"Pôvodne sme bojovali za to, aby sa nám túto novelu podarilo dať do stavu pred jej prijatím, ale po rokovaniach s predstaviteľmi štátu sme sa rozhodli, že pristúpime na kompromis, avšak o výške tohto kompromisu ešte budeme rokovať," objasnil Korman.

Študenti rokovali i s Čaplovičom

Na trojdňovom zasadnutí valného zhromaždenia ŠR VŠ sa zúčastnil aj štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian a študenti rokovali aj s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom. "S týmito predstaviteľmi štátu sme konštruktívne rokovali o možnostiach, ako tento problém vyriešiť a zároveň aj o aktuálnom stave školského systému," vysvetlil Korman.

Ohlásená mobilizácia študentov SR na 23. októbra podľa neho bude pretrvávať až do momentu dosiahnutia prijateľného riešenia. "Protestné zhromaždenia v Bratislave a Košiciach budú transformované do podoby verejných diskusií na akademických pôdach," dodal Korman. Diskusie sa budú podľa neho niesť v pokojnom duchu a ich cieľom je oboznámiť študentov s možnými riešeniami. "V prípade nedosiahnutia prijateľného kompromisu bude stanovený nový termín protestného zhromaždenia," upozornil.

Minister ponúkol kompromis

Minister rezortu práce Ján Richter vo štvrtok (11.10.) ponúkol vysokoškolákom kompromisné riešenie pri odvodoch z práce na dohodu. Naznačil, že by vyššie odvody mali študenti vysokých škôl pri práci na dohodu platiť až od istej sumy.

"Predstava je taká, že do nejakej sumy by ostali v platnosti odvody, ktoré platili doteraz, to znamená 1,05 percenta," vyhlásil po rokovaní Richter. Dodal, že výnimka by sa týkala jednej zmluvy, ktorá by bola limitovaná za istých podmienok.
 

Vyberte región